Doğum gerçekleşti, yaşasın, peki şimdi ne yapacağız?
Bu anı günlerce canlandırdınız… Belki çok uzun belki yeterince uzun olmayan bir hamilelik, her detayı planlamak için geçirdiğiniz uzun saatler, bazen heyecanlı bazen sancılı geçen bekleyiş dönemi hepsi doğumla birlikte sona erdi. Şimdi hayatınızda size geri dönüp geçen günlere bakma fırsatı bile vermeyecek yeni bir dönem başlıyor.
Bebeğimi eve götürürken nasıl giyindirmeliyim?
Hastaneden eve dönüşü planlamaya başladığınız anda yenidoğan bebeğinizi hastaneden nasıl çıkaracağınızı düşünmeye başlıyorsunuz. Bebeğinize giydirmek için yanınızda bir çift body ve tulum olması çok işinize yarayacaktır. Başını rüzgardan koruyacak bere, elleri için eldiven ve yine ince bir battaniye alarak bebeğinizi sarabilirsiniz hatta kundaklayabilirsiniz. Çorap veya patikli altlık alarak ayaklarını koruyabilirsiniz.
Bebeğim için evde nelere ihtiyacım olacak?
Eve giderken yanınızda en az bir günlük yani 15-20 adet bebek bezi olması ilk gün koşturmacasını azaltmaya yardımcı olacaktır. Çoğu hastane doğum yapan ailelere içerisinde çeşitli ürünlerin bulunduğu hediye sepetleri vermektedir ama siz işinizi şansa bırakmayın.
Artık bir çok özel hastane ana kucağı olmadan bebeğinizin hastane çıkışı yapmasına izin vermiyor, dolaysıyla yatış öncesi ihtiyacınıza göre bir ana kucağı temin etmeniz çok önemli.
Evde elinizin altında bulunması gereken ürünlerden bir tanesi pişik kremi. Aynı şekilde pişik önleyici kremli ıslak mendil kullanmak sizi çok zaman kazandıracaktır. Gerekli durumlar için tuzlu sulu burun temizleyici veya burun aspiratörü edinmiş olmanız da faydalı olacaktır. Bebeğiniz için günlük hayatında tırnak makası ve bebek fırçası kullanacaksınız, bunları da önceden almanız da fayda var.
Eve geldiğinizde bazı mobilyaların olması hazır olması işinizi kolaylaştıracak. Bebek beşiği, alt değiştirme masası ve bebek küveti bunların en önemlileri.
Süt sağma makinesi sütünüzü arttırmanıza yardımcı olurken, uyku saatlerinizi planmanızı da kolaylaştıracaktır.
Bebeğimin ilk doktor kontrolünü ne zaman yaptırmalıyım?
Bebeğinizin ilk kontrolü eve çıktıktan yaklaşık 7 gün sonra yapılır. İlk kontrolünde hekiminiz size peryodik kontrol zamanları ve gerekli aşılar konusunda bilgi verecektir. İlk kontrolünde doktorunuz bebeğinizin fiziksel muayenesini yapıp, büyüme ve gelişmesini kayıt edecektir. Aynı zamanda işitme ve görme fonksiyonları değerlendirecek ve sizin bebek bakımı konusundaki sorularınızı yanıtlayacaktır.
Hangi durumlarda doktora danışmalıyım?
Bebeğinizin ilk dönemlerinde onun ihtiyaçlarını anlamak konusunda güçlük çekebilirsiniz. İlerleyen dönemlerde gözlemleriniz ve içgüdüleriniz sizi yönlendirecektir. Her halukarda bebeğinizin 6-7 saatten fazla uyaması, ateşinin 38 dereceden yüksek olması, dudaklarda veya burunda morarma, tüm vücuda yayılmış sarılık olması ve arka arkaya fışkırtır tarza kusması durumunda doktorunuzla temasa geçmenizi öneririz.
*Bu yazı alanda çalışan uzmanların katkıları ve çeşitli makalelerden yapılan alıntılardan derlenmiştir. Bu sitede verilen bilgiler hiçbir şekilde hekim tavsiyesinin yerini alamaz. Bebeğinizde beklenmedik bir davranış veya rahatsızlık belirtisi gözlemlerseniz, lütfen doktorunuza danışın.