Prematüre bebekler ne zaman eve taburcu olur?

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (Oy Verilmemiş)
20 Ağu 2017 Yazılar

Prematüre bebeklerin hastaneden çıkış zamanının planlanması çok önemli bir konudur. Bir yandan hastaneden çıkıp, evde anne ve baba ile olma, bebek ile ebeveynleri arasındaki bağı kuvvetlendirirken, diğer yandan erken zamanda çıkma, bebeğin genel durumunun bozulmasına ve tekrar hastaneye yatırılmasına sebep olabilir. Aileler henüz ilk günlerde bebeğin sağlığına odaklanırken, ilerleyen günlerde bebekleriyle olmak ve hastane enfeksiyonlarından kaçınmak için hastaneden çıkmak için sabırsızlanabilirler.

Taburculuk sürecinin planlanmasında ailenin yenidoğan yoğun bakım ünitesi ekibiyle sürekli iştişare halinde bulunması gerekmektedir. Yenidoğan yoğun bakım ekibi bebeğin oda sıcaklığında vücut ısısının korunabilmesi, anne memesi veya biberonla beslenebilir durumda olması, belirli bir ağırlığa ulaşması ve kilo almaya devam edebilmesi, solunum düzensizliği yaşamaması gibi konuları değerlendirerek bebeğin taburculuğunu planlayacaktır.

Bebeğin taburculuğunu etkileyen diğer bir konu da anne ve babanın bebeğe bakabilecek bilgi ve beceride olması gerekliliğidir. Çoğu hastanede bebeğin taburcu olmasına karar verilmeden önce ailenin bebekle 24 saat geçirmesi ve henüz hastanede gözlem altındayken bebeğin tüm bakımlarını üstlenmesi istenebilir.

Annenin bebeğin günde kaç defa, hangi aralıklarla beslemesi gerektiği, anne sütü zenginleştirici ya da mama takviyesi kullanılacaksa hazırlama koşullarının ne olduğu, ne kadar süre ile kullanılacağı, beslenme miktarlarının nasıl arttırılacağı, biberon ve emziklerin sterilizasyonu, bebeğin idrar, dışkı ve kusma açısından takibi gibi konuları iyi bilmesi gerekmektedir.

Özellikle prematüre bebeğin evde bakımında ebeveynlerin eğitim ve bilgi düzeyi bebeklerinin gelişimi üzerinde doğrudan etkili olmaktadır. Bu bağlamda eve taburcu olacak aileler ilk dönemlerinde evde yenidoğan yoğun bakım deneyimi olan hemşirelerden destek alabilirler.

Bebeğin evde geçirdiği ilk dönemlerde, anne ve baba psikolojik olarak zorlanabilirler. İlk günlerde bebekleri evde olduğu için anne-baba olmanın mutluluğunu yaşayan ebeveynler, sonraki dönemde bebeklerinin gelişmesinin yeterince hızlı olmadığını görüp, endişelenmeye başlayabilirler. Takip eden dönemde ise bu yeni durumu kabullenerek ve hayatlarına devam etmeyi benimseyeceklerdir. Bu süreç özellikle anneler için zor geçmektedir, anneler bu dönemi psikolojik destek alarak geçirebilirler.

 

*Bu yazı alanda çalışan uzmanların katkıları ve çeşitli makalelerden yapılan alıntılardan derlenmiştir. Bu sitede verilen bilgiler hiçbir şekilde hekim tavsiyesinin yerini alamaz. Bebeğinizde beklenmedik bir davranış veya rahatsızlık belirtisi gözlemlerseniz, lütfen doktorunuza danışın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Zorunlu alanlar *

Arama
+